Ajuntament de Reus

La reforma del Centre Catòlic dotarà d’identitat l’edifici per transformar-lo en el nou Centre d’Arts Escèniques

ESTALVI ENERGÈTIC

24 juliol 2024

Roda de premsa de presentació del projecte del Centre Catòlic-20240724115454.jpeg

L’Ajuntament de Reus adjudicarà a la UTE formada pels equips d’arquitectura Soffito, NUA i Sandra Álvarez el contracte per a la redacció del projecte executiu per a la rehabilitació del Centre Catòlic com a espai escènic. La UTE ha resultat guanyadora del concurs restringit de projectes i ara s’està tramitant l’adjudicació del contracte.

El concepte principal de la proposta guanyadora és dotar d’identitat i coherència a l’edifici per transformar-lo en el nou Centre d’Arts Escèniques de Reus. L’immoble rehabilitat formarà part de la xarxa d’equipaments de la ciutat vinculats a les arts escèniques i a l’àmbit cultural i, d’acord als objectius del Pla d’Acció Municipal 2023-2027, ha de contribuir a recuperar la fortalesa i la capitalitat de l’àmbit escènic de Reus

Per aconseguir-ho, la proposta guanyadora planteja intervencions estratègiques en 4 punts clau: l’atri, l’espai públic, els terrats i el Bràvium. Totes les intervencions permeten generar espais diferents per donar cabuda a tots els formats culturals i artístics.

La rehabilitació vol aprofitar l’oportunitat de resoldre les patologies detectades a l’edifici per salvaguardar els seus valors històric, simbòlic i arquitectònic de l’immoble i, alhora, definir un nou espai central que impulsi i intensifiqui la coordinació, producció, treball i acompanyament de totes les disciplines escèniques.

Es proposa intervenir respectuosament, conservant la memòria i l’atmosfera de l’edifici, preservant els elements valuosos com l’escala, els paviments originals més preuats, la ferradura, el sostre de voltes del teatre, les portes i finestres nobles o el mobiliari de la biblioteca. Al retirar els falsos sostres, surt a la llum l’estructura de bigues de fusta. A més, es millorarà l’eficiència energètica i es dotarà el centre amb les instal·lacions necessàries sense afectar la seva essència històrica ni la seva identitat

  • L’Atri. Genera un espai de trobada, que representa el paper aglutinador que l’equipament vol tenir entre tots els agents culturals i escènics. S’emmiralla amb el lluernari de l’escala que dota de qualitat espacial a l’edifici, que organitza les circulacions i que inunda de llum el centre de l’immoble, especialment el vestíbul de planta baixa i les sales de planta primera. A més, tindrà també una funció climàtica. Permetrà, a l’hivern, escalfar l’edifici de manera gratuïta gràcies a l’efecte hivernacle, i, a l’estiu refrescar l’edifici de manera natural gràcies a l’efecte venturi.
  • L’espai públic. Es proposa obrir l’edifici a l’espai públic. Avui, la sortida del pàrquing nega la relació del Centre Catòlic amb la plaça. Es proposa que el centre s’aboqui a l’exterior i s’apropiï de l’espai públic i viceversa, transformant la sortida de l’aparcament en una llotja exterior que segueixi el llenguatge porticat de la plaça, afegint una pèrgola lleugera que transforma la sortida del pàrquing en un nou espai semi-exterior que actua com a sòcol i que genera un vestíbul exterior del teatre on poder fer diferents activitats a peu de carrer, relligant també l’estructura urbana de la plaça. La porta del teatre s’estén a la plaça; una acció reforçada amb un canvi de paviment.
  • Els terrats. Sobre la sala del teatre apareix un teatre exterior informal, una prolongació de les sales interiors on assajar o dur a terme actes públics. Les finestres d’aquesta façana posterior s’amplien cap al terrat en forma d’arcades, picant l’ullet a les finestres existents de la façana a la plaça. Alhora, s’habilita la coberta com a espai exterior on es puguin trobar tots els agents escènics i tota la ciutadania, on s’afegeix un bar, i un espai reservat per a les instal·lacions.
  • El Bràvium. Es proposa una actuació molt selectiva i poc invasiva que preservi el seu caràcter. Es descobreixen les voltes del sostre i s’instal·la una pell acústica de fusta en els paraments verticals. Es restaura la ferradura i també s’equipa de nou i es renoven les butaques.

Adjudicació del contracte
Resolt el concurs de projectes, l’Ajuntament tramita ara l’adjudicació del contracte amb l’equip guanyador. El contracte inclou la redacció del projecte bàsic i executiu així com l’estudi de seguretat i salut i la direcció de les obres, amb un pressupost de sortida de 201.818,52 euros. Per a la presentació del projecte bàsic i executiu, s’estableix un termini màxim de 4 mesos des de la formalització del contracte de serveis.

Concurs de projectes
El sistema d’adjudicació del contracte de serveis és el concurs de projectes restringit a dues voltes. Una primera volta va estar oberta a tots els arquitectes que volguessin optar-hi i es va valor únicament el currículum i l’experiència del licitadors. La segona volta va estar limitada als 5 seleccionats, els quals van presentar de manera anònima una proposta concreta d’intervenció.

Els arquitectes seleccionats a la primera volta que no van resultar guanyadors a la segona però que van elaborat i presentar propostes percebran, en compensació pel treball elaborat  2.000 euros cadascun.

El jurat va estar presidit per la regidora d’Urbanisme; i en van formar part 2 arquitectes de l’Ajuntament, 2 arquitectes designats pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, el Director Gerent Institut Municipal Reus Cultura; i un tècnic/a de l’àmbit de Cultura de l'Ajuntament.

Cessió de l’edifici
L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, van signat l’octubre de l’any passat el conveni entre la Parròquia Prioral de Sant Pere Apòstol i l'Ajuntament de Reus per a la rehabilitació, la cessió i el manteniment de l'activitat cultural del Centre Catòlic.

La signatura del conveni implica la cessió d'un dret de superfície de l'immoble en favor de l'Ajuntament amb una durada de 50 anys. El consistori es farà càrrec del projecte i les obres de rehabilitació; i farà ús de les instal·lacions, llevat d'uns espais a la segona planta que seran per a l'ús de l'Arquebisbat.

Donada la trajectòria i l’activitat desenvolupades per l’Associació Bravium Artístic i Cultural, l'acord també preveu que l'Ajuntament donarà cabuda de forma estable i continuada a la seu social i a l’activitat d’aquesta entitat al teatre rehabilitat. Aquest ús es regularà mitjançant un conveni específic.

Font: reus.cat

Imatges relacionades:

Roda de premsa de presentació del projecte del Centre Catòlic-20240724115454.jpeg
Imatge_del_projecte_guanyador_del_concurs_per_a_la_rehabilitació_del_Centre_Catòlic-20240722102754.jpg
Imatge_del_projecte_guanyador_del_concurs_per_a_la_rehabilitació_del_Centre_Catòlic-1-20240722102754.jpg
Imatge_del_projecte_guanyador_del_concurs_per_a_la_rehabilitació_del_Centre_Catòlic-2-20240722102754.jpg
Imatge_del_projecte_guanyador_del_concurs_per_a_la_rehabilitació_del_Centre_Catòlic-3-20240722102754.jpg

Fitxers relacionats:

Roda de premsa de presentació del projecte del Centre Catòlic-20240724115454.jpeg Imatge_del_projecte_guanyador_del_concurs_per_a_la_rehabilitació_del_Centre_Catòlic-20240722102754.jpg Imatge_del_projecte_guanyador_del_concurs_per_a_la_rehabilitació_del_Centre_Catòlic-1-20240722102754.jpg Imatge_del_projecte_guanyador_del_concurs_per_a_la_rehabilitació_del_Centre_Catòlic-2-20240722102754.jpg Imatge_del_projecte_guanyador_del_concurs_per_a_la_rehabilitació_del_Centre_Catòlic-3-20240722102754.jpg

Comparteix aquest contingut

Notícies

Llistat de notícies relacionadas emb Reus Energia

Inauguració_Servei_d'Habitatge-1-20241204141319.jpeg

4 desembre 2024

L'Ajuntament de Reus inaugura el nou Servei d’Habitatge municipal

Ves a la notícia
Vehicle elèctric d'Aigües de Reus-20241127134453.jpeg

29 novembre 2024

Aigües de Reus aconsegueix l’electrificació del 85% de la seva flota de vehicles

Ves a la notícia