ESTALVI ENERGÈTIC
25 abril 2025
La Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Reus s’implantarà de manera efectiva l’1 de desembre de 2025, data a partir de la qual s’iniciaran les restriccions d’accés als vehicles contaminants i l’aplicació de les sancions previstes en cas d’incompliment. Fins al 30 de desembre de 2027, aquestes restriccions s’aplicaran únicament als vehicles de persones no residents a Reus o que no paguen l’impost de vehicles a la ciutat.
El 31 de desembre de 2027 s’iniciarà la fase definitiva d’implantació, amb l’aplicació de les restriccions d’accés i la imposició de sancions en cas d’incompliment a tots els vehicles, incloent-hi els vehicles de persones residents a Reus.
En totes les fases, s’aplicaran exempcions i moratòries.
Prèviament a l’inici de les restriccions d’accés i la imposició de sancions (de l’1 d’octubre al 30 de novembre de 2025), s’ha previst un període informatiu, per tal que els titulars i conductors dels vehicles més contaminants que accedeixen dins del perímetre de la ZBE siguin conscients de l’incompliment de la normativa i disposin d’un període de temps per adaptar-s’hi, o si fos el cas, poder acollir-se a algunes de les excepcions i moratòries.
Dolors Vázquez, regidora de Seguretat Ciutadania i Convivència, responsable de les polítiques de mobilitat, afirma: “Volem enviar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania. Ens hem esforçat en planificar una intensa campanya de comunicació i informació per donar a conèixer els canvis, i perquè l’adaptació als canvis sigui progressiva. Hem demorat el màxim que hem pogut l'afectació als vehicles de residents a Reus”.
El ple de l’Ajuntament de Reus ha aprovat de manera definitiva aquest divendres, 25 d’abril l’ordenança de la ZBE de Reus, la normativa que regula el calendari d’implantació, les restriccions d’accés, circulació i estacionament de vehicles segons la classificació pel seu nivell d’emissions; així com un règim d’exempcions.
Vázquez afegeix: “La implantació de la Zona de Baixes Emissions és un mandat legal que estem obligats a complir com ciutat de més de 50.000 habitants. Els objectius que es persegueixen no són altres que la protecció de la salut i lluita contra el canvi climàtic”.
Campanya de comunicació i informació
L’Ajuntament de Reus ha previst una campanya d’informació i comunicació per donar a conèixer a la ciutadania els canvis que comporten la posada en marxa de la ZBE. La campanya inclou, entre altres, sessions informatives a la ciutadania, la creació d’un portal web de mobilitat; l’edició d’un tríptic informatiu, i una campanya de publicitat en els mitjans de comunicació i cartelleria a la via pública.
Mandat legal
La implantació de la ZBE dona resposta a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, de l’establiment de zones de baixes emissions, d’acord als plans de mobilitat urbana sostenible, d’obligat compliment pels municipis de més de 50.000 habitants. I, alhora, s'adiu a les directives europees sobre mobilitat i qualitat de l’aire i canvi climàtic, i a les recomanacions de l’OMS sobre nivells de contaminació, cada cop més exigents. Igualment, s’adapta al Decret 132/2024, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el Pla de qualitat de l'aire, horitzó 2027, el Pla d'acció a curt termini per alts nivells de contaminació de l'aire i les determinacions normatives per assolir els objectius de qualitat de l'aire.
Calendari d’implantació, afectacions i exempcions
El resum del calendari d’implantació de la ZBE és el següent:
Fase 0. Fins al 30 de setembre de 2025: període de proves. Es treballa en la posada en marxa del sistema tecnològic i anàlisi de dades facilitades pel sistema. S'implementarà el Registre Municipal de Vehicles.
Fase 1. De l’1 d’octubre al 30 de novembre de 2025: Inici de les restriccions d'accés i notificacions informatives.
Fase 2. De l’1 de desembre de 2025 al 30 de desembre de 2027: Aplicació de sancions en cas d'infracció
Fase 3. A partir del 31 de desembre de 2027: Ampliació de restriccions als vehicles amb etiqueta B.
Més informació sobre el calendari d'implantació en aquest enllaç.
Autoritzacions
Per demanar les autoritzacions que permeten accedir a la ZBE a vehicles sense etiqueta ambiental afectats per les restriccions cal la seva inscripció en el Registre de Vehicles Autoritzats. El portal mobilitat.reus.cat dona informació detallada de totes les autoritzacions que, de manera resumida, són les següents:
Més informació sobre les autoritzacions en aquest enllaç.
Registre de vehicles autoritzats
El Registre municipal de vehicles és un registre administratiu de control de vehicles i les seves persones titulars que acreditin trobar-se en algun dels supòsits d'exempció, autorització o moratòria previstos en l’Ordenança reguladora de la ZBE de Reus. Aquest registre s'habilitarà amb temps suficient abans de l'entrada en vigor de les limitacions.
Àmbit de la ZBE
La ZBE té una superfície de 2,68 km² la qual inclou els carrers que es troben dintre de l’àrea delimitada per l’avinguda dels Països Catalans, l’avinguda de Sant Bernat Calbó, l’avinguda del President Macià, l’avinguda de Marià Fortuny, l’avinguda de l’Onze de setembre, tram de General Moragues entre av. de l’Onze de setembre i la plaça d’Almoster, i l’avinguda del Comerç. Es pot circular sense cap tipus de restricció per les vies perimetrals que delimiten la ZBE.
Veure el mapa de la ZBE al Geoportal en aquest enllaç
Sistema de control
El control d'accés a les ZBE es durà a terme mitjançant un sistema automàtic sota la supervisió i validació de la Guàrdia Urbana amb l’equipament homologat i la plataforma tecnològica integrada amb tots els sistemes municipals necessaris, amb la plataforma de la Generalitat de Catalunya i amb la Direcció General de Trànsit per garantir la interoperabilitat entre totes les administracions.
Amb aquest sistema es comprovarà si el vehicle pot accedir o no a la zona d’acord amb els criteris establerts en l’ordenança.
Veure el mapa dels punts de control d'accés al Geoportal en aquest enllaç.
Senyalització
La ZBE estarà senyalitzada als punts d’accés i finalització de l’espai a través de la senyalització prevista per la normativa vigent en cada moment. La senyalització indicarà si la ZBE a la qual s’accedeix té caràcter continu o discontinu, referida en mesos, dies i hores. La senyalització de trànsit també ha d’indicar els vehicles que, en funció del distintiu ambiental (etiqueta) del qual disposin, tenen prohibit l’accés, circulació i estacionament a la ZBE.
Horaris de la ZBE
Les restriccions d’accés, circulació i estacionament de vehicles serà d’aplicació tots els dies laborables, de dilluns a divendres, en horari de 7.00 a 19.00h.
Règim de sancions
L’ordenança de la ZBE de Reus estableix el règim de sancions. Tindrà la consideració d'infracció greu el no respectar les restriccions d'accés, circulació i estacionament establertes en les ZBE.
Concretament, l'incompliment de la prohibició d’accedir, circular o estacionar dins de la ZBE per part dels vehicles no contemplats en els annexos de l'ordenança o que, estant-t’ho, manquin de l'autorització necessària.
Les infraccions tipificades en aquesta ordenança se sancionaran amb l’import de la sanció econòmica prevista per a les infraccions qualificades de greus pel Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós sobre la Llei de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària i d’acord amb el nomenclàtor municipal. L’actual Reial Decret 6/2015 valora que una infracció greu se sancioni amb una multa de 200 euros.
Les sancions podran incrementar-se en un 30% en cas de reincidència de la persona responsable. S'entén que hi ha reincidència quan s'ha comès, en el termini d'un any, més d'una infracció de la mateixa naturalesa, quan així s'hagi declarat per resolució ferma.
Participació
L’ordenança de la ZBE de Reus és fruit del treball de la comissió municipal redactora de l'ordenança, integrada per representants dels grups municipals i la participació de tècnics de diferents àrees de l’Ajuntament. Igualment, el text recull les aportacions de la ciutadania en les diferents accions de participació realitzades: la consulta pública celebrada entre els mesos de març i abril de 2024 i les sessions informatives i de debat amb col·lectius específics fetes el maig de 2024.
Next Generation
La implantació de la ZBE forma part del projecte de ZBE i actuacions de mobilitat sostenible, que l'Ajuntament de Reus impulsa amb el suport financer dels fons europeus Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) en el marc de la convocatòria de del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.
L’Ajuntament de Reus va rebre també el 2022 un dels ajuts a ens locals per a actuacions de disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Font: reus.cat
Imatges relacionades:
Fitxers relacionats:
Cartell_de_ZBE_i_autobús-3-20250424141158.jpegLlistat de notícies relacionadas emb Reus Energia
10 abril 2025
3 abril 2025