ESTALVI ENERGÈTIC
20 desembre 2024
El ple de l'Ajuntament de Reus ha aprovat de manera inicial aquest divendres, 20 de desembre l’ordenança municipal sobre la creació i gestió de les zones de baixes emissions de Reus. El text s'exposarà ara al públic per tal que la ciutadania pugui conèixe'l i, si és el cas, presentar-hi al·legacions.
La normativa regula l’accés, circulació i estacionament de vehicles segons la classificació pel seu nivell d’emissions; així com un règim d’exempcions. Alhora, el text defineix un calendari d’implantació progressiva per fases entre l’aprovació definitiva de la norma (prevista pel gener de 2025) i el 31 de desembre de 2027.
L’objectiu de la nova norma és la protecció de la salut de la ciutadania a partir de reduir la contaminació ambiental, la millora de la qualitat de l’aire i la mitigació dels impactes del canvi climàtic.
Participació
La normativa municipal és fruit del treball de la comissió municipal redactora de l'ordenança, integrada per representants dels grups municipals i la participació de tècnics de diferents àrees de l’Ajuntament. Igualment, el text recull les aportacions de la ciutadania en les diferents accions de participació realitzades: la consulta pública celebrada entre els mesos de març i abril de 2024 i les sessions informatives i de debat amb col·lectius específics fetes el maig de 2024.
Mandat legal
La implantació de la ZBE dona resposta a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, de l’establiment de zones de baixes emissions, d’acord als plans de mobilitat urbana sostenible, d’obligat compliment pels municipis de més de 50.000 habitants. I, alhora, s’addiu a les directives europees sobre mobilitat i qualitat de l’aire i canvi climàtic, i a les recomanacions de l’OMS sobre nivells de contaminació, cada cop més exigents. Igualment, s’adapta al Decret 132/2024, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el Pla de qualitat de l'aire, horitzó 2027, el Pla d'acció a curt termini per alts nivells de contaminació de l'aire i les determinacions normatives per assolir els objectius de qualitat de l'aire.
Horaris de la ZBE
Les limitacions d’accés, circulació i estacionament de vehicles que determini l'ordenança serà d’aplicació tots els dies laborables, de dilluns a divendres, en horari de 7.00 a 19.00h.
Les zones establertes per a la distribució urbana de mercaderies, com a norma general tindran un horari destinat a la càrrega i descàrrega els dies laborables de dilluns a dissabte, en horari comprès entre les 8.00 h i les 20.00 hores.
Calendari d’implantació
L’Ordenança de la ZBE de Reus, un cop aprovada definitivament, entrarà en vigor transcorregut el termini de 15 dies hàbils des de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Província. La propi norma defineix un calendari d’implantació progressiva i per fases:
Fase 1. De l'aprovació al BOPT fins al 31 de desembre de 2025: Període de proves.
Fase 2. De l'1 de gener al 30 de juny de 2026: Inici de les restriccions d’accés i notificacions informatives (sense sancions) en cas d’infracció als vehicles més contaminants.
Fase 3. De l'1 de juliol de 2026 al 31 de desembre de 2027: Aplicació de sancions en cas d’infracció.
Fase 4. A partir de l'1 de gener de 2028: Ampliació de restriccions als vehicles amb etiqueta B.
Exempcions, autoritzacions i moratòries
L’ordenança fixa el règim d’exempcions, autoritzacions i moratòries.
Autoritzacions diàries
Vehicles per a transport de persones amb mobilitat reduïda o malaltes
Serveis d’emergència i essencials
Vehicles que presten un servei o realitzen activitats singulars
Vehicles professionals
Vehicles de persones amb rendes baixes
Vehicles amb matrícula estrangera
Moratòries
Àmbit de la ZBE
La ZBE té una superfície de 2,68 km² la qual inclou els carrers que es troben dintre de l’àrea delimitada per l’avinguda dels Països Catalans, l’avinguda de Sant Bernat Calbó, l’avinguda del President Macià, l’avinguda de Marià Fortuny, l’avinguda de l’Onze de setembre, tram de General Moragues entre av. de l’Onze de setembre i la plaça d’Almoster, i l’avinguda del Comerç.
Senyalització
La ZBE estarà senyalitzada als punts d’accés i finalització de l’espai a través de la senyalització prevista per la normativa vigent en cada moment. La senyalització indicarà si la ZBE a la qual s’accedeix té caràcter continu o discontinu, referida en mesos, dies i hores. La senyalització de trànsit també ha d’indicar els vehicles que, en funció del distintiu ambiental (etiqueta) del qual disposin, tenen limitat l’accés, circulació i estacionament a la ZBE.
Sistema de control
El control d'accés a les ZBE es durà a terme mitjançant un sistema automàtic sota la supervisió i validació de la Guàrdia Urbana amb l’equipament homologat i la plataforma tecnològica integrada amb tots els sistemes municipals necessaris, amb la plataforma de la Generalitat de Catalunya i amb la Direcció General de Trànsit per garantir la interoperabilitat entre totes les administracions.
Amb aquest sistema es comprovarà si el vehicle pot accedir o no a la zona d’acord amb els criteris establerts en l’ordenança.
Registre de vehicles autoritzats
Es crearà un registre de vehicles autoritzats a la ZBE. Es tracta d'un registre administratiu de control de vehicles i els seus titulars. Les persones titulars de vehicles que compleixin els requisits per beneficiar-se de les autoritzacions temporals d’accés, circulació i estacionament, contemplades en l’ordenança, han de sol·licitar la inscripció en l’esmentat registre
Règim de sancions
L’ordenança estableix sancions d’acord amb el Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, que estableix que són infraccions greus, quan no siguin constitutives de delicte, les conductes referides a no respectar les restriccions de circulació derivades de l'aplicació dels protocols davant episodis de contaminació i de les ZBE.
Les infraccions se sancionaran amb l’import de la sanció econòmica prevista per a les infraccions qualificades de greus pel mateix reial decret.
Next Generation
La implantació de la ZBE forma part del projecte de ZBE i actuacions de mobilitat sostenible, que l'Ajuntament de Reus impulsa amb el suport financer dels fons europeus Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) en el marc de la convocatòria de del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.
L’Ajuntament de Reus va rebre també el 2022 un dels ajuts a ens locals per a actuacions de disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Font: reus.cat
Imatges relacionades:
Fitxers relacionats:
Ple_de_l'Ajuntament_de_Reus-53-20241220104528.jpegLlistat de notícies relacionadas emb Reus Energia
18 desembre 2024
5 desembre 2024